Met deze studiedag willen we reflecteren en uitwisselen over de positieve psychologie vanuit het perspectief van zingeving. Hierbij is er aandacht voor het herstelgericht werken in zorg, hulpverlening en begeleiding.

Concreet wordt ingegaan op de uitwerking en toepassing van de positieve psychologie in de domeinen van psychotherapie, van geestelijke verzorging of spirituele zorg, en van psychiatrische zorg en de begeleiding van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

UCSIA biedt deze studiedag aan in samenwerking met het Kenniscentrum voor levensbeschouwing
en geestelijke volksgezondheid (KSGV), een onafhankelijke vereniging die de relatie tussen levensbeschouwing en geestelijke gezondheid in diverse domeinen bestudeert.

Wanneer?

10 mei 2019
13:00-17:00 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen
Stadscampus – Hof van Liere
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen

Hoe deelnemen?

Het inschrijvingsgeld bedraagt
15 euro voor KSGV-leden
20 euro voor niet-KSGV-leden.
Gelieve online in te schrijven voor 3 mei 2019.

Sprekers

Siebrecht Vanhooren

Siebrecht Vanhooren

KU Leuven

is professor klinische psychologie aan de KU Leuven en cliëntgericht psychotherapeut. Hij doceert er onder meer psychologische basisvaardigheden, psychologische behandelingen en cliëntgerichte psychotherapie. Zijn onderzoeksfocus betreft existentiële thema’s in psychotherapie.

Katrien Cornette

Katrien Cornette

UPC Sint-Kamillus

is doctor in pastoraaltheologie. Ze is momenteel werkzaam als pastor en verbonden aan de algemene en forensische psychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus in Bierbeek. Daarnaast verzorgt ze freelance vormingswerk rond spiritualiteit en goede (zelf)zorg.

Anneke Sools

Anneke Sools

Universiteit Twente | Storylab

cultuur- en godsdienstpsychologe, promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht). Ze is universitair docent aan de afdeling Psychologie, gezondheid en technologie van de Universiteit Twente en programmadirecteur van het Storylab. Voor haar bijdrage aan het narratief onderzoek werd haar de ‘AERA Early Career Award 2018’ van de Narrative SIG (Special Interest Group) toegekend. In haar onderzoek naar de constructie van mogelijke, alternatieve toekomsten in situaties waarin mogelijkheden onder druk staan, werkt ze samen met onderzoekers, kunstenaars en professionals uit Nederland, Griekenland, Groot-Brittannië, Israël en Finland.

Programma

13.00u : Onthaal en registratie
13.30u : Welkom

Herman Westerink, voorzitter KSGV en bijzonder gasthoogleraar aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven

13.40u : Inleiding over het symposiumthema

Walter Krikilion (dagvoorzitter), coördinator KSGV Netwerkgroep Vlaanderen, theoloog en cliëntgericht psychotherapeut, stafmedewerker patiëntenzorg OPZ Geel

13.50u : Positieve psychologie en de psychotherapeutische praktijk: een turbulent koppel?

Veerkracht, zingeving en groei zijn fenomenen die dankzij de positieve psychologie gedurende de laatste decennia uitvoerig bestudeerd werden. Siebrecht Vanhooren stelt de vraag: wat gebeurt er als we de relatief ‘jonge’ kennis van de positieve psychologie ‘loslaten’ op de psychotherapeutische praktijk?

14.40u : Pastoraat, herstelgerichte zorg en positieve psychologie: inspirerende methodieken en goede praktijken in de GGZ vandaag

Pastoraat, zinzorg, herstelgerichte zorg en positieve psychologie kunnen samengaan in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg. Katrien Cornette reflecteert met ons aan de hand van een aantal methodieken en goede praktijken waarmee ze, ook in samenwerking met andere zorgprofessionals, mensen met een psychische kwetsbaarheid begeleidt. Ze belicht de randvoorwaarden, de mogelijkheden en de valkuilen van deze methodieken en goede praktijken.

15.30u : Pauze
15.50u : Hoe toekomstverhalen veerkracht kunnen bevorderen bij psychiatrische patiënten

‘Brieven vanuit de Toekomst’, geschreven door psychiatrische patiënten in een Duitse kliniek, vormt de basis van reflectie voor Anneke Sools over de vraag: hoe kunnen toekomstverhalen bijdragen aan veerkracht en herstel? Ze hanteert als ethisch uitgangspunt dat het met het oog op een menswaardig bestaan belangrijk is dat psychiatrische patiënten als mensen met een (hoopvolle) toekomst worden benaderd.

16.40u : Afsluiting
16.45u : Receptie

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere
Stadscampus
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen

De ingang naar het Hof van Liere bevindt zich schuin tegenover het kantoor van UCSIA.

 

 

Om zalen de Tassis, Dürer en Prentenkabinet te bereiken, ga je de gebouwen van de stadscampus binnen via de hoofdingang in de Prinsstraat 13. Vervolgens steek je het kleine binnenplein over. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je de deur op de linkerkant en ga je vervolgens de trap op. De zalen “de Tassis” en “Dürer” bevinden zich op de tweede verdieping. Het “Prentenkabinet” vind je op de eerste verdieping.

Mensen die wat moeilijker te been zijn, kunnen de lift nemen. In de doorgang naar de grote binnentuin, neem je dan de rechtse deur in plaats van de linkse, de lift bevindt zich een eindje verderop op uw rechterkant.

Om zalen Elsschot en Gresham te bereiken, neemt u de ingang in Prinsstraat 13B (dezelfde ingang als Restaurant Universiteitsclub). Neem de trap tot aan de tweede verdieping.

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken, is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we u aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Komt u toch met de wagen? Informeer u dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9u en 22u van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ‘t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

In samenwerking met:

KSGV

Kenniscentrum voor levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31