Van ‘Youth for Climate’ tot ‘gilets jaunes’: het klimaat is een hot topic. Toch wordt er niet voldoende gereflecteerd over de implicaties van de klimaatcrisis voor onze democratie, onze manier van besluitvorming enerzijds, en voor de sociale rechtvaardigheid, het gigantische herverdelingsvraagstuk anderzijds. 

Kan het klimaatvraagstuk via democratische weg aangepakt worden?

Onze democratie is nationaal georganiseerd en werkt met korte verantwoordingstermijnen. Het klimaatvraagstuk vergt ingrepen met een andere schaal van tijd en ruimte. Is onze democratie dus wel uitgerust om doeltreffend klimaatbeleid te voeren? Of rechtvaardigt de ernst van het probleem andere manieren van besluitvorming? Of is het afdoende in te zetten op het individuele geweten?

Het klimaatvraagstuk impliceert een (her)verdelingsvraagstuk. Hoe kunnen milieumaatregelen effectief zijn en toch rechtvaardig?

Milieu- en klimaatproblemen treffen mensen en regio’s ongelijk. Mensen en regio’s zijn uiteenlopend in staat zich tegen het klimaatgeweld te verdedigen. Maatregelen dreigen vaak juist minder welvarende mensen en regio’s harder te treffen. Denk aan de stijging van de dieselprijzen of de hoge belastingen op vliegen. Er is dus sprake van milieu- en klimaat(on)rechtvaardigheid, lokaal en mondiaal.

Een dialoog over klimaat, democratie en sociale rechtvaardigheid is urgent.

Pieter Leroy, hoogleraar milieu en beleid bij de sectie Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit, is onze hoofdspreker. Twee respondenten van de Universiteit Antwerpen, biologe Sara Vicca en filosoof Patrick Loobuyck, zullen reageren op zijn verhaal.

Wanneer?

24 oktober 2019
18.00-20.30 uur

Waar?

Hoe deelnemen?

Deelname is gratis, gelieve vooraf online in te schrijven.

Programma

18.00 uur

Welkom door Stijn Latré

18.05 uur

Lezing door Pieter Leroy, hoogleraar milieu en beleid bij de sectie Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit

19.00 uur

Respons door

  • Sara Vicca, docent biologie aan de Universiteit Antwerpen
  • Patrick Loobuyck, moraalfilosoof en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen

19.40 uur

Q&A

20.30 uur

Eind

Sprekers

Pieter Leroy

Pieter Leroy

Hoogleraar milieu en beleid bij de sectie Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit

Sara Vicca

Sara Vicca

Docent biologie aan de Universiteit Antwerpen

Patrick Loobuyck

Patrick Loobuyck

Moraalfilosoof en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere

Universiteit Antwerpen – Hof van Liere
Stadscampus
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen

De ingang naar het Hof van Liere bevindt zich schuin tegenover het kantoor van UCSIA.

 

 

Om de zalen de Tassis, Dürer en Prentenkabinet te bereiken, ga je de gebouwen van de stadscampus binnen via de hoofdingang in de Prinsstraat 13. Vervolgens steek je het kleine binnenplein over. In de doorgang naar de grote binnentuin neem je de deur op de linkerkant en ga je vervolgens de trap op. De zalen “de Tassis” en “Dürer” bevinden zich op de tweede verdieping. Het “Prentenkabinet” vind je op de eerste verdieping.

Mensen die wat moeilijker te been zijn, kunnen de lift nemen. In de doorgang naar de grote binnentuin neem je dan de rechtse deur in plaats van de linkse, de lift bevindt zich een eindje verderop op uw rechterkant.

Om de zalen Elsschot en Gresham te bereiken, neemt u de ingang in Prinsstraat 13B (dezelfde ingang als Restaurant Universiteitsclub). Neem de trap tot aan de tweede verdieping.

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. De dichtstbijzijnde Velostations bij de campus vind je op het Mutsaardplein, in de Keizerstraat, op de Ossenmarkt, op de Paardenmarkt, in de Lange Nieuwstraat en aan het Hessenhuis.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een kwartier wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt, Paardenmarkt, Mutsaardplein, Keizerstraat of Lange Nieuwstraat.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint-Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer tien minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we u aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Komt u toch met de wagen? Informeer u dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9u en 22u van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus:

Parking Antwerp Shopping
Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  500 m | 6 min

Parking Sint-Jacob
St.-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m | 7 min

Parking ’t Stad
Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m | 7 min

Parking Shopping Meir
Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  550 m |  7 min

Parking Meir
Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 750 m | 10 min

Wil je er graag bij zijn? Schrijf dan snel in!

    Uw persoonsgegevens worden verwerkt door UCSIA en worden enkel gebruikt in het kader van de activiteit(en) waarvoor u zich inschreef. Indien u het hokje "Ik blijf graag op de hoogte van UCSIA-activiteiten." aanvinkte, zal uw e-mailadres worden gebruikt om u te informeren over andere activiteiten van UCSIA. Uw gegevens zullen niet worden doorgegeven aan derden. U heeft het recht om uw gegevens te raadplegen en te limiteren. Foutieve persoonsgegevens kan u laten corrigeren. Indien u geen informatie van UCSIA meer wenst te ontvangen, kan u zich op ieder moment uitschrijven van onze mailinglijst door een mail te sturen naar info@ucsia.be.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31