Drawdown na lockdown

Welke economie en klimaataanpak ondanks of dankzij COVID-19?

11 juni 2020

De Covid-19 crisis is als een globale pauzeknop. De economische activiteit is gigantisch vertraagd, met alle rampzalige gevolgen vandien. Maar er zijn ook onbedoelde positieve gevolgen. De globale vraag naar olie is met een derde gedaald.  Inwoners van Indische & Chinese steden werden wakker onder een blauwe hemel, dolfijnen spelen terug in Italiaanse havensteden, de eens troebele wateren van de Venetiaanse kanalen zijn weer helder. De mens die zijn economische activiteit ziet stilvallen, merkt dat rondom hem de natuur ademruimte krijgt. 

De coronacrisis biedt de mens een moment van reflectie op de mogelijke ravage die zijn bedrijvigheid aanricht op zijn leefwereld. Welke stimulansen biedt de corona-crisis om onze op koolstof gebaseerde economieën duurzaam en permanent te vertragen? Hoe voorkomen we dat we terugkeren naar business as usual? De globale pandemie biedt een geweldige opportuniteit voor een gedurfd klimaatbeleid. Beslissingen die anders jaren politiek getouwtrek vroegen, worden in enkele dagen genomen. Zo zijn bedrijven meer en meer geneigd hun werknemers enkele dagen te laten telewerken, ook na de coronacrisis. Er is met andere woorden een maatschappelijk draagvlak ontstaan om de klimaatcrisis met zeer concrete en praktische oplossingen het hoofd te bieden. 

Maar welke oplossingen zijn het meest impactvol? Welke aanpassingen en investeringen streven we op korte termijn het best na? En welke antwoorden op de klimaatproblematiek zijn, net doordat we in een pandemie zitten, nu concreet realiseerbaar in een Belgische en globale context? Om deze vragen aan te pakken, organiseren UCSIA en de Leerstoel Economie van de Hoop een webinar. Roy Straver is directeur aan het hoofd van de wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap Drawdown Europe. Hij treedt in gesprek met econoom Geert Noels, die vanuit een economische en Belgische context repliceert. Het evenement zal worden gemodereerd door Veerle Vandeweerd, die als biochemicus en voormalige directeur milieu en energie van het VN-ontwikkelingsprogramma jarenlange ervaring heeft in globaal en lokaal klimaatbeleid. 

Wanneer?

11 juni 2020
17.00 – 19.00 uur

Waar?

Online
Hoe gaat dit in zijn werk?

Inschrijven

Gratis deelname. 
Gelieve op voorhand in te schrijven. 

Programma

17.00 uur
Welkom door Hendrik Opdebeeck, Trends Leerstoel Economie van de Hoop
17.05 uur

Inleiding door Veerle Vandeweerd, voormalig directeur Milieu en Energie van het VN-Ontwikkelingsprogramma

17.10 uur
Lezing door Roy Straver, Drawdown Europe Research Association
17.30 uur
Respons door Geert Noels, Econopolis
17.50 uur
Dialoog, gemodereerd door Veerle Vandeweerd 
18.15 uur
Q&A, gemodereerd door Veerle Vandeweerd
18.45 uur
Conclusies en slotbeschouwingen
19.00 uur
Einde

Sprekers

Roy Straver

Roy Straver

Directeur Drawdown Europe Research Association
Geert Noels

Geert Noels

Econoom en CEO-oprichter van Econopolis
Veerle Vandeweerd

Veerle Vandeweerd

Voormalig directeur Milieu en Energie van het VN-Ontwikkelingsprogramma

Wat is drawdown?

Sven Jense van Climate Cleanup Foundation vertelt over Drawdown.

Kunnen we de klimaatopwarming omkeren? Project Drawdown is een collectief van wetenschappers en professionals dat de haalbaarheid en effectiviteit van klimaatideëen onderzoekt.

Meer lezen…

In dit boek verzamelde het collectief ‘Project Drawdown’ honderd realistische en stoutmoedige oplossingen tegen klimaatverandering met een grondige becijfering van de benodigde investeringen, het financiële rendement en het klimaateffect.
Bestel het boek…

De klimaatafdruk van België is veel groter dan we denken

Geert en Jolien Noels stellen dat onze defensieve houding tegenover klimaatinspanningen ons export, groei, jobs en veel welvaart gaat kosten. Daarom krijgen ze zin om een ‘Drawdown België’ of ‘Drawdown Vlaanderen’ te maken met welwillenden uit verschillende hoeken. Omdat het moet, en omdat het zal lonen!
Lees het artikel in de tijd...

Klimaat en corona: gierigheid bedriegt wijsheid

Geert Janssens, hoofdeconoom bij ETION, waarschuwt dat het verleidelijk is om de klimaatproblematiek opzij te zetten als niet prioritair nu COVID-19 nog dagelijks slachtoffers eist. Toch maken we hiermee een grote inschattingsfout. Op basis van dezelfde drogredenen waarmee we de klimaatproblematiek nu veronachtzamen, hebben we verzuimd ons adequaat voor te bereiden op een pandemie die in de sterren stond geschreven.
Lees het artikel in de ETION-kennisbank...

Waarom gaan we de klimaatverandering niet even daadkrachtig te lijf als de coronacrisis?

'Wanneer de natuur uithaalt met een pandemie, schiet iedereen in gang. Een sinds lang dreigende klimaatverandering blijft stranden op weinig burgerzin en flauwe politieke wil.' Dat zegt Hendrik Opdebeeck, hoogleraar filosofie en economie (Universiteit Antwerpen) en titularis van de Trends Leerstoel Economie van de Hoop.
Lees het artikel in Trends...

Organisatie en partners

Trends Leerstoel economie van de hoop

Leerstoel aan de Universiteit Antwerpen die werk maakt van een sociale, ecologische en zinvolle economie

UCSIA vzw

Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen

Econopolis

financieel kennishuis gespecialiseerd in vermogensbeheer, beleggingsadvies, economische en strategische studies en wealth coachin.

ETION

Forum voor geëngageerd ondernemen

SPES-forum

Spiritualiteit in economie & samenleving

Online een lezing volgen: Hoe doe je dat?

Omwille van de uitbraak van het coronavirus, zal deze lezing online gehouden worden.

Hoe gaat dat in zijn werk? Je ontvangt vooraf een linkje per e-mail. Als je op die link klikt, kom je automatisch in het virtuele lokaal terecht. Je hoeft hiervoor niets te installeren op jouw computer. Je kan dan meeluisteren en zelfs actief deelnemen, zoals vragen stellen.

Wat heb je nodig? Je kan de lezing volgen op een computer, tablet of smartphone met een stabiele internetverbinding.

Tips

 • Zoek een rustige ruimte op, bij voorkeur alleen.
 • Test vooraf audio en video.
 • Blackboard Collaborate werkt het best met de internetbrowser Google Chrome. Deze browser kan het beste overweg met audio en video. Je kan de browser gratis downloaden. Bij andere browsers is het mogelijk dat bepaalde functionaliteiten niet werken. Het gebruik van Edge is volstrekt af te raden.
 • Een headset is geen overbodige luxe, zeker als je met meerdere genodigden in eenzelfde kamer zit, kan het geluid beginnen fluiten.
 • Een internetverbinding met draad is stabieler dan WiFi, zeker als meerdere mensen gebruik kunnen maken van jouw WiFi-netwerk.
 • Vergeet na de sessie niet om de sessie te verlaten. Klik onderaan in het midden op het linkse symbooltje. Kies dan voor ‘Leave session’.
s

Problemen?

Problemen met het geluid

Check de headset:

 • Is hij ingeplugd?
 • Staat hij gemuted? (knopje op de headset)

Check de audio van de computer:

 • Is de audio van de computer gemuted?
 • Check de audiosettings in Collaborate.
 • Heb je de juiste microfoon hardware geselecteerd?

Andere problemen? Als je rechts onderaan op het dubbel pijltje klikt, kan je ons bereiken via de chat. We proberen je dan zo goed mogelijk te helpen.

Wil je er graag bij zijn?

De lezing is gratis.

Inschrijven kan enkel met het online inschrijvingsformulier hieronder.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31