Solidariteit vormt, naast het streven naar vrede en gerechtigheid, één van de belangrijkste betrachtingen van een verenigd Europa in de internationale arena. Vandaag wordt ‘Europese solidariteit’ vaak gebruikt in het actuele publieke discours, maar waar staat het eigenlijk voor?

Historische analyse geeft aan dat het vaker in tijden van crisis, zoals revolutie, oorlog of economische troebelen, wordt gebezigd. Verwijzingen naar ‘Europese solidariteit’ zijn toegenomen ten gevolge van de financiële crisis, de vluchtelingencrisis, veiligheidsdreigingen en politieke radicalisering, waarmee Europa recentelijk wordt geconfronteerd. De onmacht van de Europese Unie om hier een adequaat antwoord op te vinden geeft aanleiding tot het (re-)activeren van het principe van de solidariteit.

‘Solidariteit’ behoort tot de sfeer van de emotie en blijkt niet in staat een stabiel waardensysteem te bieden dat de politieke cultuur kan consolideren. Het blijkt ook een grotere rol te spelen op het nationale dan het Europese niveau, niettegenstaande dat er in vele Europese grondteksten naar wordt verwezen.

Projecten

SCRIBANI-netwerk

Het SCRIBANI-netwerk brengt 15 Europese onderzoeks-instellingen en sociale centra samen rond rechtvaardigheid en de Europese toekomst.

FUCE

UCSIA maakt deel uit van de Federatie van Europese Katholieke Universiteiten. Ze werken momenteel een cursus over mensenrechten uit.

Leerstoel Vredeseducatie

onderwerpt telkens één aspect van vrede in al haar verschijningsvormen aan een academisch multidisciplinair onderzoek.

Evenementen

Gender, Conflict, Citizenship & Belonging

academische workshop
18-20 maart 2020
GEANNULEERD

alle evenementen

over Europa en solidariteit

Nieuws

Mensen hebben er geen benul van hoe armen deze lockdown doormaken

In coronatijden is iedereen weer fan van de sociale zekerheid, een systeem dat het de laatste jaren nochtans niet onder de markt had. Sociologe en afgevaardigd bestuurder van UCSIA, Bea Cantillon hoopt dat het enthousiasme ook achteraf blijft. 'Deze crisis geeft ons ons moreel kompas terug.'
Lees het artikel in Knack...

Voedselbanken zoeken vrijwilligers!

Het coronavirus brengt de werking en bevoorrading van de voedselbanken ernstig in het gedrang. Vrijwilligers die tot een risicogroep behoren, moeten noodgedwongen het werk neerleggen.  Om te blijven voorzien in de basisbehoeften van mensen in armoede rekenen we op jouw hulp.
Lees meer en meld je aan...

Coronavirus

Omwille van de uitbraak van het coronavirus in ons land, hebben we beslist om alle UCSIA-evenementen in maart te annuleren. Daarnaast zal ons kantoor meestal gesloten zijn, omdat onze medewerkers zo veel mogelijk van thuis zullen werken.
Lees meer...

Call for papers - Leadership Education for Social Transformation

voor de Scribani-conferentie
over sociale inclusie van kwetsbare groepen in Europa
op 16-19 september 2020
aan de Ignatianum Universiteit in Krakau (Polen)
deadline kandidaturen:
15 april 2020
Lees meer...

Call for papers - The Broken Umbrella

voor de academische workshop
over veranderende veiligheidsarchitecturen
op 9-11 december 2020
aan de Universiteit Antwerpen
deadline kandidaturen:
1 juni 2020
Lees meer...

alle nieuws

over Europa en solidariteit

Publicaties

alle publicaties

over Europa en solidariteit

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31