Tussen de thema’s neemt het materiële erfgoed van de jezuïeten in Antwerpen een bijzondere plaats in. De Ruusbroecbibliotheek is daarvan een hoeksteen. Ze begon als huisbibliotheek van vier Antwerpse jezuïeten die in 1925 het gelijknamige onderzoekscentrum Ruusbroecgenootschap stichtten, en groeide uit tot een internationaal gereputeerde erfgoedbibliotheek met een unieke collectie bronnen over de geschiedenis van de mystiek en devotie in de Lage Landen.

Vanaf 2019 ontvouwt UCSIA in samenwerking met het Ruusbroecgenootschap een themalijn die de collectie voor het publiek en de academische wereld ontsluit met een dubbel doel: dit rijke erfgoed wetenschappelijk onderzoeken en de spiritualiteit ervan weer tot leven brengen voor het bredere publiek.

Partners

Ruusbroecgenootschap

interdisciplinair onderzoeksinstituut voor de studie van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden

Streven

cultureel-maatschappelijk tijdschrift over diverse onderwerpen: van filosofie tot film, van recht tot kunst, van theologie tot economie

Evenementen

Wonde(r)

tentoonstelling
6 september - 31 oktober 2019

Zalig de armen van geest

boekvoorstelling
27 november 2019

alle evenementen

over jezuïetenerfgoed

Nieuws

Pater generaal Arturo Sosa sj over de Covid-19-pandemie

Op 24 maart publiceerde pater generaal Arturo Sosa sj een videoboodschap over wat de Covid-19-pandemie ons toont over onszelf, de wereld en de weg naar God.
Bekijk de video...

Coronavirus

Omwille van de uitbraak van het coronavirus in ons land, hebben we beslist om alle UCSIA-evenementen in maart te annuleren. Daarnaast zal ons kantoor meestal gesloten zijn, omdat onze medewerkers zo veel mogelijk van thuis zullen werken.
Lees meer...

alle nieuws

over jezuïetenerfgoed

Publicaties

De publicaties over het jezuïetenerfgoed worden binnenkort aangevuld.

alle publicaties

over jezuïetenerfgoed

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31