Jezuïetenerfgoed

Tussen de thema’s neemt het materiële erfgoed van de jezuïeten in Antwerpen een bijzondere plaats in. De Ruusbroecbibliotheek is daarvan een hoeksteen. Ze begon als huisbibliotheek van vier Antwerpse jezuïeten die in 1925 het gelijknamige onderzoekscentrum Ruusbroecgenootschap stichtten, en groeide uit tot een internationaal gereputeerde erfgoedbibliotheek met een unieke collectie bronnen over de geschiedenis van de mystiek en devotie in de Lage Landen.

Vanaf 2019 ontvouwt UCSIA in samenwerking met het Ruusbroecgenootschap een themalijn die de collectie voor het publiek en de academische wereld ontsluit met een dubbel doel: dit rijke erfgoed wetenschappelijk onderzoeken en de spiritualiteit ervan weer tot leven brengen voor het bredere publiek.

Partners

Ruusbroecgenootschap

interdisciplinair onderzoeksinstituut voor de studie van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden

Streven

cultureel-maatschappelijk tijdschrift over diverse onderwerpen: van filosofie tot film, van recht tot kunst, van theologie tot economie

Evenementen

Wonde(r)

tentoonstelling
6 september - 31 oktober 2019

Zalig de armen van geest

boekvoorstelling
27 november 2019

alle evenementen

over jezuïetenerfgoed

Nieuws

ARIA-kunstenfestival Integrated

Louise Nelstrop en Pol Herrmann lieten zich inspireren door de vrouwelijke mystici Hadewijch en Porete. De kortfilm die hieruit is voortgekomen, mede dankzij de steun van UCSIA, laat zien hoe deze figuren uit de middeleeuwen dienen als inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars.

Hadewijch en Porete waren twee controversiële figuren die schreven over de liefde, wat een grote aantrekkingskracht vormt voor artiesten. De film is een portret van vijf bekende kunstenaars (Wim Henderickx, Anne-Mie van Kerckhoven, Aline Kiner, An Pierlé en Hendrik Vanden Abeel) die vertellen over de mystici en hun relevantie vandaag. Ze verhouden zich tot Hadewijch en Porete op een volledig nieuwe manier.

De film wordt geprojecteerd op het jaarlijkse ARIA-kunstenfestival Integrated, 7-8 november 2019, in De Singel (Antwerpen). Het jaarthema is Radical Imagination. Meer informatie en tickets zijn te vinden op hun website.

alle nieuws

over jezuïetenerfgoed

Publicaties

De publicaties over het jezuïetenerfgoed worden binnenkort aangevuld.

alle publicaties

over jezuïetenerfgoed

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31