Waar draait het om? De toekomst van spiritualiteit

Symposium ter gelegenheid van 75 jaar TGL

Wanneer?

Zaterdag 9 november 2019
13.00 – 17.30 uur

Waar?

Universiteit Antwerpen
Kapel Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Het inschrijvingsgeld bedraagt 10 euro.
Gelieve vooraf online in te schrijven.

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Tijdschrift voor Geestelijk Leven voor het eerst verscheen. Het is opgericht door dominicanen en tot op vandaag is er een band met dominicanen en dominicaanse spiritualiteit en theologie. We willen bij die gelegenheid niet zozeer terugblikken op de afgelopen 75 jaar, maar vooral vooruitblikken. Welke spiritualiteit is toekomstbestendig? In onze samenleving staat de religieus-spirituele taal van traditionele snit sterk onder druk. Niettemin hebben veel, zo niet alle mensen ervaringen met wat hen transcendeert, het ongehoorde en onuitsprekelijke, het al te pijnlijke of juist het supermooie.

Dat schreeuwt om articulatie, terwijl een adequate taal daartoe vaak ontbreekt. Gevolg: slecht toegang krijgen tot die ervaringen en er moeilijk samen over kunnen praten. Tijdens een symposium n.a.v. ons jubileum willen we mensen aan het woord laten die vertellen over hun drijfveer, motivatie, inspiratie. Bevlogen mensen uit verschillende maatschappelijke velden. Welke veranderingen nemen we waar? Wat betekent dat voor religieuze mensen en daarbinnen voor religieuze professionals?

De lezingen van het symposium zullen in het eerste nummer van het Tijdschrift voor Geestelijk Leven van 2020  worden gepubliceerd. Wie daarvoor interesse heeft,  kan via de website www.tgl.be (via contact: info@tgl.be) dit nummer reeds bestellen.

Programma

13.00 uur
Onthaal
13.30 uur

Welkom en opening door Sabine Denis, dagvoorzitter en moderator en afgevaardigd bestuurder van SPES forum

13.45 uur
Spiritualiteit vandaag en morgen:

  • korte inleiding door TGL
  • lezing Guido Vanheeswijck (Universiteit Antwerpen)
  • lezing Eric Holterhues (Oikocredit Nederland)
  • lezing Lies Daenen
Korte pauze
16.00 uur
Uitwisseling tussen sprekers en zaal
17.00 uur
Conclusie
17.30 uur
Receptie

Sprekers

Guido Vanheeswijck

Universiteit Antwerpen

Guido Vanheeswijck is momenteel gewoon hoogleraar aan het departement wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen en deeltijds hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Zijn lezing is getiteld: ‘Behoefte aan subtiele talen?’ Hij gaat in op de vragen: Kan je spreken van een specifieke ‘christelijke’ spiritualiteit en, indien ja, waarin kan die bestaan? En waarom is het vandaag zo moeilijk om woorden te vinden die aan die spiritualiteit uitdrukking kunnen geven?

Eric Holterhues

Oikocredit Nederland

Eric Holterhues werkt bijna 20 jaar in de financiële sector; eerst 17 jaar bij Triodos Bank en nu sinds twee jaar als directeur van Oikocredit Nederland, een internationale coöperatieve vereniging die in Zuid-Amerika, Azië en Afrika projecten financiert rond microfinanciering, duurzame energie en landbouw. Hij zal spreken over zijn visie op een gezonde financiële sector en hoe de ignatiaanse spiritualiteit hem helpt in zijn arbeidzaam leven.

Lies Daenen

kunstenaar, filosofe en coach-procesbegeleider

Lies Daenen kunstenaar, filosofe en coach-procesbegeleider. Als creatieve, intuïtieve verbinder gedreven door de kracht en de schoonheid van het kwetsbare. Betrokken bij Cera, een financiële coöperatie met als missie ‘Samen investeren in welvaart en welzijn’ en bij SPES. In haar lezing: ‘De kunstenaar als sjamaan’ wil ze het hebben over hedendaagse kunst als een opening naar mysterie. Over hoe de kunstenaar gids en heler kan zijn in onze individuele zoektocht, niet door antwoorden te geven, maar door vragen en ervaringen aan te reiken.

Nieuws

Eric Holterhues over het financieel systeem en ignatiaanse spiritualiteit

Het Tijdschrift voor Geestelijk Leven wijdt op 9 november een symposium aan de toekomst van de spiritualiteit. De Nederlandse bankier Eric Holterhues (47) zal er spreken over zijn visie op een gezond financieel systeem en over de rol die de ignatiaanse spiritualiteit daarin speelt. Kerknet sprak met hem.
Lees het artikel...

In samenwerking met:

Tijdschrift Geestelijk Leven

Tijdschrift voor spiritualiteit in Vlaanderen en Nederland

SPES-forum

Spiritualiteit in economie & samenleving

Uitgeverij Halewijn

uitgever van religieuze boeken

Universiteit Antwerpen - Promotiezaal Grauwzusters

Universiteit Antwerpen - Grauwzusters

Universiteit Antwerpen - Promotiezaal Grauwzusters
Stadscampus
Lange Sint-Annastraat 7
2000 Antwerpen

 

 

 

 

 

Met de fiets

Fietsostrade naar Antwerpen

Antwerpen heeft geïnvesteerd in veilige lange-afstandsfietsroutes naar het centrum van Antwerpen. Meer info op de website Slim naar Antwerpen.

Fietsenstalling

Op de campus is in totaal fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen voorzien, verspreid over de verschillende gebouwen. Vind de dichtstbijzijnde fietsenstalling op de plattegrond van de stadscampus.

Velo

Het publieke fietsdeelsysteem van de stad Antwerpen ‘Velo’ is de oplossing voor je korte verplaatsingen binnen de Singel. Het dichtstbijzijnde Velostation vind je op de Ossenmarkt.

 

Met het openbaar vervoer

Trein

Het Centraal Station van Antwerpen ligt op ongeveer een tien minuten wandelen.

Met een abonnement op de Velo deelfietsen neem je een fiets aan het Centraal Station, en parkeer je 5 minuutjes later de fiets aan de Ossenmarkt.

Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.

Bus en tram

Bus 17 stopt aan de Paardenmarkt (halte Hessenbrug).

Tram 7 stopt ter hoogte van de Keizerstraat.

Tram 24 en tram 11 stoppen in de Lange Nieuwstraat (halte Sint Jacob).

Rooseveltplaats ligt op ongeveer vijf minuten wandelen. Dit is een knooppunt voor zeer veel bus- en tramlijnen.

Plan je route en raadpleeg de dienstregeling op de website van De Lijn.

Park & Rides

Langs de verschillende invalshoeken van de stad liggen P+R-zones waar je je auto de hele dag gratis kan parkeren. Het zijn ideale locaties op een paar kilometer van de campus om over te stappen op de bus of de tram. Je kan ook je (vouw)fiets meenemen in de koffer.

Meer info info vind je op de website van Stad Antwerpen.

 

Met de auto

Wegenwerken

Omwille van verschillende wegenwerken, is de Antwerpse binnenstad niet vlot bereikbaar met de wagen. Daarom raden we u aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen of gebruik te maken van één van de Park & Rides.

Komt u toch met de wagen? Informeer u dan zeker vooraf op www.slimnaarantwerpen.be.

Bovendien bevindt de stadscampus zich in een rode parkeerzone. Dit wil zeggen dat je aan de kant van de weg maximum drie uur en enkel betalend kunt parkeren. (1ste uur: € 1,60 / 2de uur: + € 2,70 / 3de uur: + € 3,80). Deze tarieven gelden tussen 9u en 22u van maandag tot en met zaterdag.

Er zijn enkele publieke betaalparkings op wandelafstand. Volgende parkings liggen in de buurt van de stadscampus: 

Parking Antwerp Shopping

Molenbergstraat 7, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  250 m | 3 min

Parking Sint-Jacob

St-Jacobsmarkt 81-83, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  160 m | 2 min

Parking 't Stad

Eikenstraat 9, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  450 m |6 min

Parking Shopping Meir

Korte Klarenstraat 10, 2000 Antwerpen
Wandelafstand:  600 m |  8 min

Parking Meir

Eiermarkt 33-35, 2000 Antwerpen
Wandelafstand: 1000 m | 12 min

Wil je er graag bij zijn? Schrijf dan snel in!

UCSIA

Prinsstraat 14
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60
Fax +32 (0)3 707 09 31