“Niets van dit alles”: non-religie in Vlaanderen

UCSIA-Tertio studiedag

‘None’ is de sociologische term voor mensen die zich tot geen enkele religie bekennen. Het is een steeds groeiende groep. In januari dit jaar berichtte het Amerikaanse onderzoekscentrum PEW dat mensen zonder religieuze affiliatie met 28 procent ondertussen de grootste groep zijn in de VS. Het aantal mensen dat op surveys ‘none’ aankruisen bij het vakje religie is de de afgelopen vijftien jaar pijlsnel gestegen en op korte tijd bijna verdubbeld. Het is extra opmerkelijk dat de cijfers voor nones in de VS zo hoog zijn, want dat land is in de godsdienstsociologie altijd als de grote uitzondering gezien op de seculariseringstheorie.

In Europa wordt er al langer onderzoek gedaan naar dit fenomeen, voornamelijk door de Britse sociologe Linda Woodhead. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn christenen niet langer de grootste groep, maar de nones. Woodhead stelt dat ‘no religion’ de nieuwe norm is en dat er een stille religieuze uittocht heeft plaatsgevonden. Over het algemeen geldt: hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat je een none bent.

Maar wie zijn die nones? Staan ze volledig onverschillig tegenover religieuze of levensbeschouwelijke thema’s? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden en godsdienstwetenschappers verschillen van mening. Ze zijn het er wel over eens dat de groep niet per se atheïstisch of antireligieus is: slechts een kleine minderheid van de nones staat vijandig tegenover religie. Verder zijn ze kritisch tegenover religieuze autoriteit en instituties.

Experten Peter Jonkers (Tilburg University) en Sofia Nikitaki (KU Leuven) nemen de nones en hun overtuigingen onder de loep en onderzoeken wat dit impliceert voor de plaats van religie in de hedendaagse samenleving. Ondersteunen nones de seculariseringstheorie of is er een andere evolutie gaande?

Vervolgens worden de inzichten over de nones getoetst aan de onderwijscontext. Auteur en leerkracht niet-confessionele zedenleer Sander Herremans en inspecteurs Hakim Marmouri (Centrum Islamonderwijs) en Carolien Milis (Aarstbisdom Mechelen-Brussel & bisdom Gent) bespreken welke uitdagingen de nones stellen voor het onderwijs van levensbeschouwelijke vakken in Vlaanderen.

Wanneer?

6 november 2024
13.30 – 17.00 uur

Waar?

UCSIA
Manresazaal
Koningstraat 2, 2000 Antwerpen

Inschrijven

Het inschrijvingsgeld bedraagt 30 euro.
Gratis deelname voor studenten.
Online inschrijven kan tot 31 oktober 2024.

Programma

13.00 uur

Onthaal met koffie

13.30 uur

Welkom door UCSIA & Tertio

13.45 uur

Lezing door Peter Jonkers (emeritus hoogleraar filosofie, Tilburg School of Catholic Theology, Tilburg University)

14.30 uur

Lezing door Sofia Nikitaki (postdoctoraal onderzoeker, Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven)
In het Engels, vertaling wordt voorzien

15.15 uur

Q&A

15.45 uur

Koffiepauze

16.15 uur

Nones: een uitdaging voor de levensbeschouwelijke vakken?

Panelgesprek

  • Sander Herremans, auteur van De gelovige atheïst (2023) en leekracht niet-confessionele zedenleer, GO! Atheneum Arthur Vanderpoorten Lier
  • Hakim Marmouri, inspecteur islamonderwijs, Centrum Islamonderwijs
  • Carolien Milis, inspecteur-adviseur Rooms-Katholieke godsdienst, aartsbisdom Mechelen-Brussel & bisdom Gent

onder leiding van Johan Van der Vloet, hoofdredacteur Tertio

17.00 uur

Receptie

Partners

Tertio

Tertio

Christelijk magazine

Wil je er graag bij zijn?

Het inschrijvingsgeld bedraagt 30 euro. Studenten mogen de studiedag kosteloos bijwonen.

Inschrijven kan enkel met het online inschrijvingsformulier hieronder.

De inschrijvingen worden afgesloten op 31 oktober 2024.

De inschrijvingen lopen nog

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

UCSIA

Koningstraat 2
B-2000 Antwerpen
info@ucsia.be
Tel. +32 (0)3 265 49 60